Bibelkurs Leksjon 9

Abrahams sønn var Isak, Isaks hustru var Rebekka og de hadde to sønner Esau og Jakob. I 1.Mosebok kap.26;1-6 leser vi at Gud ga Isak akkurat det samme løftet som Han tidligere hadde gitt Abraham.

Esau var Isaks førstefødte, men han var ikke en Guds mann og Guds velsignelse var ikke mer verd i hans øyne enn et måltid (se 1.Mosebok kap.25;27-34 og Hebreerne kap.12;15-17). Jakob derimot var en trofast mann og søkte Guds velsignelse, selv om han hadde mange skrøpeligheter. I kapittel 27 leser vi hvordan Jakob og Rebekka ved list fikk Isaks velsignelse og resultatet var at Jakob måtte flykte fra Esau og reise til sin onkel Laban i Mesopotamia. På veien hadde han en drøm som vi kan lese om i 1.Mosebok kap.28;10-15.

Bible-Study_02Legg merke til at Gud ga Jakob det samme løftet som Han tidligere hadde gitt til Abraham og Isak. Så kom Jakob til sin onkel Laban og etterhvert giftet han seg med Labans to døtre Rakel og Lea  og med disse fikk han 12 sønner (2.Mosebok 1;1-5) som senere ble til nasjonen Israel. Etter mange år forlot Jakob Laban, og sammen med sin familie dro han tilbake til Kana’ans land.

Vi leser at han på veien kjempet med en engel (1.Mosebok kap.32;24-32). Ved å sammenligne dette med Hosea kap.12;3-5 oppdager vi en gang til at ordet «Gud» er brukt om en engel. Vi leser hvordan Jakob fikk navn Israel og dette hjelper oss å forstå hvorfor hans etterkommere fikk navn Israel.

Josef var en av Jakobs sønner og vi leser mye om ham i 1.Mosebok kap.37-50 og hans liv var et forbilde på Jesu liv. Dette faktum skulle forståes, nemlig at de trofaste menn i Det gamle testamente, på en eller annen måte, er forbilder av Jesus. Selv om den nye pakt i Jesu blod har avskaffet den gamle pakt, er det allikevel nødvendig for oss å lese i Det gamle testamente, som er meget viktig om vi ønsker å få en riktig oppfatning  om Jesus og hans soningsverk. For eksempel, Jesus sa at profeten Jonas var et forbilde på hans død og oppstandelse (Matteus kap.12;40). La oss granske litt det som står om Josef og sammenligne det med det som står om Jesus.

JOSEF JESUS
1.Mosebok
Elsket av sin far (37;3). Gud sa om Jesus, «Dette er min Sønn, den elskede! I ham har jeg velbehag.» (Matt.3;17)
Han var en profet (37;5-10). Jesus var også det, f.eks. Lukas 21.
Hatet av sine brødre (37;8 og 11). Jesus ble «foraktet … og forlatt av mennesker» (Jesaja 53;3).
De rådslo om å drepe ham (37;18). Matteus 26;4
De var «falske vitner» mot ham. (37;20). Matteus 26;60
Han ble «begravet» (37;23-24). Han ble begravet.
Han ble oppreist på en symbolsk måte (37;28) Han oppstod på den tredje dag
Han ble satt til herre og hersker. Bare Farao var større enn Josef (41;39-45). Gud har høyt opphøyet ham og det er bare Gud selv som er større enn Jesus.
Hans brødre kjente ham ikke første gang (42;8). «Han kom til sitt eget, og hans egne tok ikke imot ham.» (Joh.1;11).
De kjente ham den annen gang (45;1-8). Jødene vil også kjenne Jesus når han kommer igjen (Sakarias 12;10).

Les også i forbindelse med alt dette Apostlenes Gjerninger kap.7;9-16. Det er mye som kBibellesnings_tabellunne sies om Josef og Jesus, men hver enkelt kan granske etter disse ting når man leser daglig fra Bibelen. Som Kristadelfianere leser vi Bibelen regelmessig ved å bruke en daglig Bibellesningsplan som kan nedlastes fra denne webside.  Ved å bruke denne plan leser vi Det gamle testamente èn gang og Det nye testamente to gang i løpet av ett år.

På grunn av at Josef ble hersker i Egypt, ble Jakob og hans familie reddet da det ble en stor hungersnød og de bosatte seg i Egypts land, ifølge det som Guds hadde sagt til Abraham (1.Mosebok kap.15;13). Etterhvert døde Josef og alle hans brødre og hele den slekt, og vi leser: «Da kom det en ny konge over Egypt, og han kjente ikke til Josef.» (2.Mosebok 1;8). Egypterne begynte å plage israelittene hårdt og i neste leksjon betrakter vi hvordan Gud frelste dem ved Moses.

Leksjon 8 – Leksjon 10

Reklame

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s